هرگاه که توجه ها به گیاهان دارویی معطوف می شود، رزماری به خاطر ویژگی های سلامتی آن در راس کانون توجهات می باشد. از گذشته تا به حال بشر به این ویژگی آگاه بوده و این گیاه درمانی توسط یونانیان، رومیان و مصریان همواره مقدس شمرده شده است.

سرفصل ها :

  • روغن رزماری چیست؟
  • مشخصات تغذیه رزماری
  • ویژگی های روغن رزماری چیست؟
  • بهترین موارد استفاده روغن رزماری
  • چند مورد از حقایق جالب توجه درباره ی روغن رزماری
  • روغن رزماری را از کجا تهیه کنیم؟
  • عوارض جانبی روغن رزماری چیست؟

روغن رزماری چیست؟

رزماری از خانواده نعناع که نعناع خود در زمره Lamiaceae می باشد، رزماری (Rosmarinus officinalis ) گیاه دارویی معطر، همیشه بهار، مدیترانه ای و در آسیا یافت می شود. دارای برگ های سوزنی شکل و گل آن به رنگ های صورتی، سفید، بنفش و آبی می باشد. رزماری به خاطر زیبایی منحصر به فرد آن به عنوان گیاه زینتی نیز بسیار استفاده می شود.

رزماری در بین سرآشپزان جایگاه خاصی پیدا کرده زیرا همواره عطر دهی اعجاب انگیزی داشته و طعم تلخی خاص دلپذیری به غذا داده و در غذاهای پخته شده با گوشت کباب شده به وفور استفاده می شود.

روغن اسانس رزماری به خاطر دارا بودن مقادیر زیادی از موارد تقویت کننده مثل اسید روستاریینیک، اسید کافئین، اسید بوتولینیک، اسید کارنوزیک، اسید اورسولیک، Carnosol و کافور باعث ایجاد خاصیت های ضد التهابی، ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد درد و خلط آوری می شود و به گوارش و هضم، گردش خون و تنفس کمک شایانی می کند.

در ادامه به دیگر خاصیت های اعجاب انگیز این گیاه دارویی نگاهی جامع خواهیم داشت.

مشخصات تغذیه رزماری

روغن اسانس رزماری از طریق روش تقطیر بخار قسمت بالای گل به دست می آید که 1 تا 2 % روغن می توان از آن گرفت. روغن حاصله حاوی حجم زیادی از مواد مغذی و آنتی اکسیدان ها می باشد که اجزای شیمایی اصلی آن شامل: α-pinene، برنئول، β-pinene، کافور، bornyl acetate، کامفن، 1, 8-cineole  و لیمونن است.

ارزش های غذایی رزماری در جدول زیر آمده است :

همان طور که می بینید، گیاه رزماری و روغن اسانس آن دارای مقدار زیادی مواد مغذی هستند که تنها یک مفهوم را می رساند و آن هم این است: این گیاه برای سلامتی، پوست و مو بسیار مفید است.

ویژگی های روغن رزماری چیست؟

روغن رزماری، یکی از عناصر منحصر به فرد است که نه تنها سلامتی فیزیکی را در برداشته بلکه برای سلامت ذهن نیز بسیار مفید است.روغن رزماری در درمان درد و کمک رسانی به هضم غذا و کاهش اضطراب تاثیر به سزایی دارد.

در ادامه نگاهی به خاصیت های گسترده ی روغن رزماری خواهیم داشت:

1.تقویت کننده سیستم ایمنی بدن

در بحث حفاظت از بدن در برابر بیماری ها، آنتی اکسیدان ها موثر ترین صلاح می باشند. روغن رزماری دارای carnosol و myrcene می باشد، دو عنصر شیمیایی که به عنوان آنتی اکسیدان های قوی عمل کرده و در مبارزه با رادیکال های آزاد بسیار کارآمد است، رادیکال های آزاد می تواند سلول های شما را آسیب رسانده و باعث ایجاد عفونت و بیماری های متفاوت شوند.

در نتیجه، خاصیت درمانی روغن رزماری می تواند باعث کمک به سیستم ایمنی بدن شما گردد.

2.خاصیت ضد التهابی دارد

آیا از درد به تنگ آمده اید؟ درد هایی که هیچ گاه شما را ترک نمی کنند! پس وقت آن رسیده است که شروع به ماساژ دادن آن قسمت ها با استفاده از روغن رزماری کنید. روغن رزماری به دلیل دارا بودن اسید کافئین، rosmarinic acid و α-pinene به عنوان عامل قوی ضد التهابی در جهت از بین بردن درد عمل می کند.

3. به گوارش و هضم کمک می کند

شاید در لحظه ی اول برای شما عجیب به نظر برسد ولی ماساژ دادن روغن رزماری بر روی معده و قسمت پایینی پای خودتان در جهت بهبود گوارش کمک می کند. آیا می پرسید چگونه؟ روغن رزماری باعث بهبود کیفیت ترشح اسید معده و حجم Bile  تولید شده توسط کبد می شود.

دو عنصری که برای گوارشِ خوب در بدن نیاز است. بنابراین روغن رزماری یبوست، گرفتگی معده، نفخ شکم و سوء هاضمه را بهبود می بخشد.

4. درد عضلات و مفاصل را از بین می برد

در بحث مبارزه با درد و درمان آن، رزماری به خاطر دارا بودن کارنوسول و کافور تا حدی درمان سه گانه ای برای درد می باشد. روغن رزماری کاهنده ی درد، ضد التهاب و anti-nociceptive می باشد. در نتیجه، از گذشته تا به امروز از آن به عنوان از بین برنده ی درد عضلات، مفاصل، پیچ خوردگی و نشانه های آرتروز و روماتیسم استفاده می شده.

اگرچه روغن رزماری برای درمان بیماری های بالا و تاثیر آن بروی موش توسط (German Commission E ) تایید شده است، هنوز شواهد قطعی علمی که همان تاثیر را بر بدن انسان دارد یا خیر به دست نیامده است.

5. گردش خون را بهبود می بخشد

روغن رزماری باعث افزایش گردش خون در بدن و ناحیه ماساژ داده شده می شود. گردش خون متناسب می تواند باعث از بین رفتن درد و لختگی خون شود که در نتیجه بهبود سریع تر زخم و رشد سریع تر مو ها را به ارمغان می آورد.

6. سر درد را از بین می برد

آیا بخاطر داشتن سر درد و میگرن قادر به ادامه ی انجام کار در محل کار خود نیستید؟ پس، برای رهایی از آن کافیست چند قطره از روغن رزماری را بین کف دستان خود بریزید و بروی بینی و دهان خود ماساژ دهید. این کار روش در جهت کاهش سردرد موثر است.

7.از بین برنده سرفه، سرماخوردگی و آنفلوآنزا

ویژگی مشترک بین سرفه، سرماخوردگی و آنفلوآنزا چیست؟ عفونت باکتریایی و عفونت ویروسی عامل ایجاد هر سه بیماری است. اگر روغن اسانس رزماری را استنشاق کنید به عنوان عامل ضد باکتریایی می تواند عمل کند و عفونت هارا از بین ببرد.

8. مشکلات تنفسی را بهبود می بخشد

این روغن نیرومند در درمان مشکلات تنفسی بسیار مفید است.

اکالیپتول و کافور موجود در رزماری به گسترش نایچه در شُش های شما و به گردش بهتر هوا کمک شایانی می کند.

بنابراین، این روغن به رفع مشکلات متعدد تنفسی مانند پاک سازی سینه و گرفتگی بینی، سرفه ، سرماخوردگی و گلو درد، نشانه های آلرژی های تنفسی و سینوزیت را یاری می رساند. روغن رزماری خاصیت ضد اسپاسمی نیز دارد(گرفتگی های عضلانی را از بین می برد) که در درمان آسم برونشیت کارایی دارد.

9. کاهنده ی استرس

هرگاه که احساس اضطراب داشتید آگاه باشید که تنها دلیل آن هورمون کورتیزول آزاد شده در بدن شما می باشد. در بدن افراد دارای استرس مزمن اغلب حجم اضافه ای از کورتیزول آزاد می شود که می تواند اثر مخربی بر روی توازن هورمونی بدن فرد داشته باشد و باعث ایجاد اختلال در متابولیسم فرد گردد.

 

استنشاق روغن رزماری باعث کاهش چشمگیر سطح کورتیزول موجود در بزاق دهان می شود، پس اگر به علت مسائل روزمره دچار اضطراب شدید، به سراغ ماساژ عطر درمانی همراه با روغن رزماری بروید.

10. خاصیت ضد سرطانی دارد

پژوهش های بسیاری در زمینه تاثیر روغن رزماری بر روی سرطان در دست اقدام است. کارنوزول، به عنوان یکی از اجزای روغن رزماری، تاثیر به سزایی دارد. پژوهش گسترده ای در زمینه حیوانات انجام شد که مطابق آن خاصیت ضد سرطانی رزماری بر روی کولون، پانکراس، پستان، پروستات، گردن رحم، مثانه، سرطان تخمدان و لوسمی ثابت شد.

مطابق این پژوهش ها، این ماده می تواند در جلوگیری از گسترش کارسینومای کبدی فعال باشد و سرعت رشد تومور ها را کاهش دهد.

11. بوی بد را از بین می برد

بر همگان واضح است که روغن رزماری عطر و رایحه ای دوست داشتنی از خود ساطع می کند. احتمالا شما نمی دانستید که ترکیب فرار مرسین در این روغن اسانس یافت شده و باعث ایجاد رایحه ای دلپذیر در آن می شود. روغن رزماری در خوش بو کننده ها و شمع های خوشبو کننده جهت رفع بوی بد استفاده می شود.

در لوازم آرایشی، محصولات معطر حمام و عطر نیز این ماده استفاده می گردد.

12.جلوگیری از بیماری های مقاربتی

روغن رزماری دارای دو ترکیب بسیار مهم می باشد، beta-pinene و limonene که ویژگی های ضد ویروسی دارد. این دو ترکیب موثر یافت شده در روغن رزماری باعث از بین بردن 100% عفونت حاصله بخاطر ویروس تبخال در محیط کشتگاهی می شود.

اگرچه همچنان پژوهش های گسترده ای در این زمینه لازم است تا تاثیر روغن رزماری را در روش های متفاوت بهبود و در کاهش میزان بیماری های مقاربتی در زندگی روزمره دریابیم.

13.بهداشت دهان و دندان را بهبود می دهد

نصف یک قاشق روغن رزماری در یک فنجان آب مقطر به عنوان یک دهان شویه قوی بسیار کاربرد دارد.خاصیت ضد آنتی باکتریالی روغن رزماری در جلوگیری از بیماری های کرم خوردگی دندان، ورم لثه، پلاک دندان و باکتری استرپتوکوک سوبرینوس که به ریشه ی دندان شما حمله می کند که دلیل اصلی پوسیدگی دندان می باشد.

14.به سم زدایی کبد کمک کرده و عملکرد کیسه صفرا را بهبود می بخشد

طی پژوهش های متعدد ثابت گشته که خاصیت آنتی اکسیدانی روغن رزماری در موش ها به درمان سلول های آسیب دیده کبد کمک می کند و در محیط آزمایشگاهی، در جلوگیری از گسترش سرطان در سلول های کبد نقش موثری ایفا می کند.

استنشاق رزماری باعث منظم سازی فرآیند تولید و ذخیره زهرآب در کبد و کیسه صفرا شده در نتیجه باعث بهبود عملکرد سیستم گوارش می شود.

15.قدرت شناسایی را بهبود می بخشد

دفعه ی بعدی که در هنگام مطالعه دچار اختلالات حواس شدید و یا در تمرکز بر موردی ناتوان بودید، مقداری روغن رزماری را استنشاق کنید و یا چند قطره از آن را در خوشبوکننده ی محیط خود اضافه کنید. این کار نه تنها باعث افزایش تمرکز شما می شود بلکه باعث تقویت حافظه شما نیز می گردد.

16. تنش های عصبی و خستگی را کاهش می دهد

استنشاق روغن رزماری وقتی که احساس خستگی و یا عصبی بودن می کنید می تواند به عنوان یک محرک عمل کند و فشار خون، ضربان قلب و تعداد تنفس های شما را بالا ببرد که در نتیجه آن شما احساس طراوت بیشتری می کنید.

17. عامل ضد افسردگی

از دیگر ویژگی های سلامت ذهنی روغن رزماری می توان به خاصیت ضد افسردگی آن اشاره کرد. وجود carnosol  و betulinic acid در روغن رزماری در موش ها توانسته است خاصیت ضدافسردگی داشته باشد.

18.اضطراب را کاهش می دهد

طی تحقیقی استنشاق روغن رزماری قبل از آزمون، احتمال داشتن اضطراب را از بین می برد و سطح کلی دلواپسی را در پرستاران به شدت کاهش می دهد.

19. جوش و آکنه را از بین می برد و از پیری پیشگیری می کند

روغن رزماری باعث کاهش التهابات به وجود آمده از آکنه می شود اما این تنها خاصیت آن نیست. این روغن در کاهش پف کردگی چشم و تسریع گردش خون بسیار تاثیر خوبی داشته و می تواند به داشتن پوستی شاداب کمک  کند.

علاوه بر این، روغن رزماری آفتاب سوختگی و تاثیر منفی رادیکال های آزاد را از بین برده و همچنین در جلوگیری از ایجاد چین و چروک بروی پوست شما مفید می باشد.

20.به سلامت موهایتان کمک می کند

با استفاده از روغن رزماری دیگر نگران مسائل و مشکلات مو های خود نباشید چرا که این روغن زندگی جدیدی به موهای نازک و شکننده داده و ضمنا از شوره جلوگیری می کند. علاوه بر این، روغن اسانس عامل محرکی برای رشد مجدد مو و درمان طاسی نیز می باشد.

21.ضد پشه و کشنده ی حشرات

روغن اسانس رزماری با دارا بودن دو ماده لیمونن و کافور کشنده ی انواع حشرات از جمله پشه است.

در آخر همگی ما برایمان روشن است که این روغن طیف وسیع و گسترده ای از خاصیت ها را شامل می شود.

در زیر چند مورد از بهترین روش های استفاده ی این روغن آمده است:

از بین برنده ی مخاط گلو :

روغن رزماری به عنوان اکسپکتورانت بسیار عالی می تواند عمل کند که با چکاندن چند قطره از آن بین کف دستان و گرفتن آن در جلوی دهان و بینی خود، برای چند دقیقه می توانید تاثیر آن را در خارج کردن مخاط سینه ی خود شاهد باشید.

برای موهای ضخیم :

روغن رزماری هدیه ایست از سوی خداوند برای افراد با موهای شکننده و نازک که اضافه کردن چند قطره از روغن اسانس رزماری در یک قاشق سوپ خوری به همراه روغن کاستور و دو قاشق روغن نارگیل ترکیب بسیار خوبی برای ماساژ موی سر شماست.

سلامت پروستات را تضمین می کند :

خاصیت ضد التهابی روغن رزماری در بهبود بخشیدن سلامت پروستات بسیار موثر است. تنها چند قطره از روغن اسانس رزماری را در نصف قاشق چای خوری ریخته و با روغن نارگیل یا روغن زیتون مخلوط و در زیر بیضه ها ماساژ دهید.

درد های مفاصل و عضلات را کاهش می دهد :

با استفاده از ویژگی های ضد اسپاسمیک و ضد التهابی روغن اسانس رزماری می توانید درد های مفصلی و عضلانی خود را بهبود ببخشید. تنها چند قطره از روغن رزماری و روغن نعنای تند را در یک قاشق چای خوری با روغن نارگیل مخلوط کنید و در نقاط دردناک بدن خوب ماساژ دهید تا درد را از بین ببرید.

روغن اسانس(خوش بو کننده ) :

عطر دلپذیر روغن رزماری می تواند در درمان طیف وسیعی از بیماری های تنفسی مانند آسم، برونشیت، سینوزیت و گرفتگی بینی کارآمد باشد. چند قطره از روغن رزماری را در خوش بو کننده ی محیط خود اضافه کنید.

چند نکته ی جالب در رابطه با روغن رزماری

نام ( رزماری ) اصالتا از واژه ای لاتین (Rosmarinus ) گرفت شده است که به معنی غبار/ مه دریا می باشد. ممکن است دلیل این نام گذاری بدین خاطر باشد که این گیاه نیاز به آب زیادی برای رشد خود نداشته و در شرایط مرطوب دریا می تواند رشد کند. این خود دلیلی است که چرا این گیاه در ساحل دریای مدیترانه به خوبی رشد می کند.

طول یک گیاه رزماری می تواند تا 5 متر برسد که خود بسیار جالب بوده چرا که این گیاه بوته می باشد.از گذشته تا به امروز رزماری به عنوان سمبل یادبود بر سر مزار ها مورد استفاده بوده است. رزماری به عنوان “گیاه دارویی برتر سال” در سال 2000 توسط انجمن بین المللی شناسایی گیاهان دارویی شناخته شد. از این گیاه به عنوان سمبل وفاداری و نشانی برای پیوند زناشویی سالم و درست یاد برده می شود.

اثرات جانبی :

همواره توصیه شده که برای استفاده از این روغن آن را رقیق کنید و یا آن را با روغن دیگری مخلوط کنید چرا که استفاده ی مستقیم آن بر روی پوست ممکن است باعث درماتیت شود.اگر از بیماری صرع رنج می برید، از این روغن استفاده نکنید چرا که تشنج را تشدید می کند.

یکی دیگر از خاصیت های این ماده ویژگی آن در بالا بردن فشار خون است. در نتیجه، افراد دارای فشار خون مجاز به استفاده از آن نمی باشند.از خوردن ممانعت کنید چرا که این ماده بخار شدنی است و می تواند استفراغ و اسپاسم برای شما به وجود آورد.

برای مطالعه بیشتر در مورد انواع روغن ماساژ مطلب خواص روغن های اصلی ماساژ رامطالعه نمایید.

آخرین مطالب آموزشی