بیشتر افراد با کلمه ماساژ آشنایی دارند، ماساژ فرایند ارتقاء سطح سلامت جسمی و روانی فرد با اعمال تکنیکهای منظم و متوالی با توجه به نیاز بدن فرد به نوع یا انواعی از تکنیکها بر روی بدن فرد میباشد، اما غمز یعنی فشار دادن بعضی از نقطههای خاص بدن، که در زمانهای قدیم برای بهبودبخشی بیماری استفاده میشده است. این عمل، مانند دلک (به معنی مالش محاسبه شده بدن) با دست انجام میشود. در واقع دلک و غمز به صورت همزمان با هم انجام شده و نوع خاصی از مشت و مال بدن شناخته میشده است. این شیوه بهبودبخشی قدمت بالایی دارد و از قدیم در بین مردم به خصوص بزرگان رواج داشته است. فصد خون و غمز بصورت به هم پیوسته و از روشهای طب مکمل محسوب میشوند. بنابراین باید توجه داشت، واژگان “غمز” و “ماساژ” با اینکه هرکدام در سطح خود میتوانند مثمر ثمر باشند اما با هم تفاوتهای بسیاری دارند. در این مقاله سعی شده است شرایط و اثرات غمز تشریح گردد:
اثرات درمانی غمز چیست؟
یکی از قدیمیترین روشها برای بهبودبخشی بیماری است. غمز در کشورهای مختلف با نامهای متفاوتی شناخته میشود.
باور سنتی بر این است که غمز برای درمان انواع کمردرد، بهترشدن دیسک سیاتیک کمر، کاهش دردهای عضلانی، شل شدن عضلات و محدود شدن حرکت مفاصل مفید است. به طور کلی فشارهای غمز را در گذشته برای موارد ذیل استفاده مینمودند:
- کمک به کاهش تب
- بهبود گردش خون در شریانها
- رفع اسپاسمهای عضلانی
- پیشگیری از کوفتگی و خستگی عضلات
- انتقال باد از یک قسمت بدن به قسمت دیگر
- تحریم مثانه و تسهیل ادرار
- رفع بیخوابی
- افزایش خون
- پیشگیری از شلی عضلات
- از بین بردن قولنج ریحی
- رفع کبودی بدن
یکی از روشهای غمز برای آزاد کردن دردهای عضلانی بدن و بهتر شدن چرخش ستون فقرات استفاده است. در بیشتر اوقات نقطهها یا پیچیدگیها در عضلات باعث بهوجود آمدن درد می شود که درمان نقطه محرک توسط غمز انجام میشود.
با اینکه انجام دادن تکنیکهای غمز بر پایه علم آناتومی میتواند بر روند بهبود بیماری موثر باشد اما در موارد زیر بسیار خطرناک است:
۱_ کسی که به تازگی عمل جراحی کرده است.
۲_ فردی که بیماری های پوستی جوش برای زخم های خوب نشده در بدن خود دارد.
۳_ شخصی که رگهای واریسی دارد.
۴_ کسانی که پوکی استخوان دارند.
5_ بیماران قلبی و عروقی
6- بیماران دارای روماتوئید
7_ بانوان باردار
8_ کودکان غمز